woensdag 9 mei 2012

Werkstuk 'Reconstructie Kelfkensbosch', 2011

Maker: Jos Grupping met schilderij 'Reconstructie Kelfkensbosch'


Cursus: Tekenen/Schilderen 55+
Reconstructie van het Kelfkensbosch van vóór de tweede wereldoorlog
Mijn echtgenote is vlak vóór de tweede wereldoorlog geboren op het Kelfkensbosch, waar haar vader de behangzaak van zijn vader had overgenomen. Bij het "vergissingsbombardement" in februari 1944 bleef het Kelfkensbosch gespaard, maar bij de terugtrekking van de Duitse troepen vanaf de Waalbrug in september 1944 (operatie Marketgarden) staken de Duitsers het alsnog in de fik. Er bleef niets van over.
Voor mijn echtgenote heb ik een reconstructie van het Kelfkensbosch anno 1930 geschilderd op basis van foto’s en ansichtkaarten uit het Archief van de Gemeente Nijmegen en van de website "Noviomagus"….
Waarom is het werkstuk niet af?....Ben nog steeds bezig met het bevolken van de straat en andere details.

__________

Eerste ontvangers zijn Efekan Caliskan en juffrouw Simone


Efekan zit in groep 4 van Open wijkschool de Bloemberg in de klas van juffrouw Simone. Efekan krijgt onder schooltijd lessen Beeldende vorming van de Lindenberg. Efekan is heel creatief en een uitblinker in tekenen en schilderen! 

- Door onze 'Razende reporters' van de Lindenberg, tekst: Patrick, fotografie: Theo -

Za. 28 Apr 2012 14:50:25 +0200  51°51’51.87”N / 5°52’06.39”O

Efekan neemt het schilderij
in ontvangst van Jos Grupping
Efekan Caliskan aarzelt geen seconde als ik hem vraag wat hij denkt te gaan doen met het schilderij dat hij zojuist ontving. Aandachtig bekijkt hij de lucht boven het Kelfkensbos. Dat wil zeggen; de lucht boven het Kelfkensbos zoals het eruit zag vóór de tweede wereldoorlog. Het schilderij is van Jos Grupping; een vergezicht op het Kelfkensbosch anno 1930. Jos stuurt zijn schilderij op reis omdat het nog niet af is: de straten zijn niet bevolkt en veel andere details vragen nog om invulling.

Wat Efekan betreft komen er dus ballonnen boven het Kelfkensbos.  

‘Je gaat er ballonnen op schilderen?’
‘Ja, ik denk het wel. En vogeltjes of zo. Die ook.’
‘Heb je er al zin in?’
‘Ja.’
‘Daar ga je volgende week zeker meteen al aan beginnen?’
Efekan lacht trots: ‘Nee. Volgende week ga ik op vakantie. Naar Turkije!’
Juffrouw Simone vult glimlachend aan: ‘Daarom dat ik er als eerste mee begin. Ik de eerste week, Efekan de tweede.’

Efekan zit in in groep 4 van Open Wijkschool de Bloemberg in de klas van Juffrouw Simone. Samen vormen ze het kunstenaarsduo dat als eerste aan de slag mag met het schilderij van Jos. Waar Efekan meteen al vol zit met beelden, is Simone nog zoekend. Niet zo heel gek, als je het schilderij vijf minuten geleden pas voor het eerst ziet.
Kunstenaarsduo
Simone en Efekan
‘Wat ga jij aan het Kelfkensbosch toevoegen?’
‘Ik weet het nog niet.’
‘Wat is je kunst?’
‘Ik ben zelf dichter. Dus dat wordt waarschijnlijk iets met taal.’

De straten rondom het Kelfkensbos bevolken met een gedicht... Klinkt goed. Denk daar de ballonnen van Efekan bij en kijk; het schilderij van Jos had z’n reis niet beter kunnen beginnen.

Om Efekan en Simone heen bestuderen nog 10 ontvangers nieuwsgierig, verbaasd, zelfverzekerd, verrast of (nu al?) licht wanhopig naar het zojuist ontvangen onvoltooide werkstuk plus bijhorend sinaasappelkistje vol materiaal; stukken klei, lege boekjes, doeken, enz.

De lucht ritselt avontuurlijk, als op het station bij vertrekkende treinen. Bepakt en bezakt verdwijnen de kunstwerken in alle windrichtingen: schaakstukken, zilveren zeehonden, potloodtekeningen, stenen beelden, enz. Een circus aan creativiteit gaat op reis. De wind staat goed. Instappen en touwen los.

We volgen ze, de komende weken.

__________

Eerste ontvanger is Simone


Simone: "Het werken aan andermans schilderij valt nog niet mee… ik wil het werk van Jos respecteren, maar ook zijn wens om het meer ‘af’ te maken. Vorige week ben ik daarom naar Kelfkensbosch gegaan en heb daar nog maar eens goed rondgekeken. In de begeleidende tekst van Jos staat dat hij ‘nog steeds bezig is met de aankleding’. Daar kan ik wel wat mee. Ik vind zelf dat er wat weinig kleur in het doek zit. Vandaar dat ik me met de groenvoorziening bezig ben gaan houden. Ik heb de bomen in bloei gezet (met oranje bloemen; let wel; oranje en groen zijn tenslotte onlosmakelijk met Nijmegen verbonden!) en wat meer groen aan de andere kant van de straat aangebracht.

Nou wil ik nog gaan proberen iets van de originele betekenis van 'Kelfkensbosch’ (‘kelfke’ is Nijmeegs voor ‘kalfje’) terug te gaan brengen in het doek, maar of dat lukt…? Nog 1 dag om het te proberen!

Het werken met de meegeleverde verf viel me -als niet geoefende schilder- een beetje tegen; de opdruk 'goed schudden voor gebruik' was niet overbodig!!! Met name blauw en wit zijn klontjes pap. Dus voor de volgende kunstenaar: heel goed schudden voor gebruik!!!"

Origineel


"Foto geheel, na mijn 'toedoen'..."




"Foto detail 'Kelfke' "
 
__________

Tweede ontvanger is Efekan Caliskan

 

Efekan is een kind van Open wijkschool de Bloemberg. Hij zit in groep 4 in de klas van juffrouw Simone.

Efekan en mama:
"Efekan vond het fantastisch leuk om aan een schilderij van Jos "die voorheen gewoon een onbekende" was te mogen werken. Efekan heeft het werkstuk ontvangen van juf Simone en hij herkende meteen de verschillen met het orginele schilderij.

Efekan vroeg zich af hoe anderen nou moesten zien dat dit een schilderij van Nijmegen was. Hij heeft als eerste op de gevel van een van de huizen "Nijmegen" geschreven. Nu is het duidelijk dat het om Nijmegen gaat, daar kan in ieder geval geen misverstand over bestaan, waren zijn woorden.
Efekan besloot om kleurrijke balonnen, bloemetjes en meer groen te schilderen. Hij durfde geen mensen en kalfjes te schilderen omdat hij bang was dat het zou mislukken. Hij wilde niet dat Jos zijn schilderij helemaal niet meer terug zou herkennen! Efekan ging er heel erg zorgvuldig mee om en beschermde het schilderij in een veilige hoek van ons huis.

Efekan heeft de smaak te pakken en heeft besloten zijn eigen schilderijen te schilderen!

We hebben het schilderij vandaag overhandigd aan de oom van Efekan en dat is Murat Ali Aksakal. Het was voor mij als moeder en voor Efekan een zeer bijzondere ervaring. Ook wij zijn heel erg benieuwd naar de volgende metamorfose van het schilderij."








__________

Derde ontvanger is Murat Ali Aksakal


Na een lange stilte hebben we via Ilknur, de moeder van Efekan, een berichtje ontvangen over de vorderingen van Murat aan het schilderij Reconstructie van Kelfkensbosch:

Ilknur: "Ik ben vandaag op bezoek geweest bij mijn broer.
Uit de foto's zag ik dat hij flink heeft gewerkt aan het schilderij en het inmiddels heeft doorgegeven aan een 4'de persoon. Hij moet nog een stuk tekst schrijven en de foto's mailen. Het schijnt top drukte te zijn op z'n werk. Hij reist elke dag op en neer naar Amsterdam, vertrekt heel vroeg uit Nijmegen en komt heel laat weer thuis aan.
Hij mailt jullie zo snel mogelijk de gegevens door!"

_____
Murat: "Ik heb het schilderij overgenomen van Efekan Caliskan. Achteraf gezien had ik dat waarschijnlijk niet moeten doen, omdat ik het niet kon combineren met mijn baan. Ik woon in Nijmegen en werk in Amsterdam en ik ben maar een paar uurtjes thuis en dat is meer voor het slapen dan voor iets anders.

Ik kwam wel tot de ontdekking dat verven totaal niet voor mij is weggelegd. Het vasthouden van het penseel, het verven, het doek voelen en je eigen ideeen erin verwerken is volgens mij een kunst apart. Dat stukje kunst ontbreekt in mij!

Ik wilde er iets aan doen en bedacht om het schilderij te bewerken met 3D afbeeldingen. Dit gaf het schilderij ook een diepgang. 3D schilderijen vind ik zelf ontzettend boeiend.
Ik had ook geen tijd om de schilderij door te geven aan een 4'de persoon dat heeft Ilknur gedaan.
Al met al vond ik het wel een bijzondere ervaring waar ik ook mijn lesje van heb geleerd."











__________

Vierde ontvanger is Deniz Gumus





2 opmerkingen:

  1. Het Kelfkensbos is een straat in het stadscentrum van Nijmegen die loopt van de Derde Walstraat tot de Hertogstraat. Er is wat verwarring over de naam. Hier de informatie zoals die staat in Wikipedia:

    De straat is genoemd naar een gelijknamig bos dat zich op deze plaats bevond. Dit bos werd ook wel Kalverbosch genoemd; in het Nijmeegs is "kelfke" een kalfje. Mogelijk werd de naam pas later geassocieerd met burgemeester Anton Kelffken (sommige bronnen noemen Johan Kelffken), die het in bos in de zeventiende eeuw zou hebben laten aanplanten[1][2]. Vrijwel alle bomen werden in 1831-1840 omgehakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Efekan, ben je al terug van je vakantie en heb je nog jouw plan uitgevoerd met die ballonnen in de lucht en vogeltjes in de bomn? En die kalfjes vond ik ook een leuk idee. Alleen: ik zie ook nog maar 1 kalfje, maar het heet toch Kelfkens (Kalfjes) bos?

    Ik ben benieuwd wat jullie er nog allemaal mee gaan doen.

    Groeten, Jos G.

    BeantwoordenVerwijderen